استروئیدهای تنفسی و افزایش خطر ابتلأ به دیابت

بیمارانی که از کورتیکواستروئیدهای تنفسی استفاده می کنند بیشتر در معرض ابتلأ به بیماری دیابت نوع 2 هستند و این خطر در افرادی که از دوز بیشتری کورتیکواستروئید تنفسی استفاده می کنند، بیشتر است. این خطر بیمارانی را که از اختلالات ریوی مزمن ( COPD) رنج می برند، بیشتر تهدید می کند و در بیماران آسمی که کمتر از این داروها استفاده می کنند این خطر کمتر است. این نوع داروها در درمان مبتلایان به آسم بسیار مفید است و منافع مصرف این نوع دارو به خطرات آن برتری دارد. اما میزان تأثیر این داروها در افراد مبتلا به COPD جای سوال است. در حالیکه این افراد مجبور به مصرف دوز بالاتری از داروهای کورتیکواستروئیدی هستند. در این حالت میزان خطر مصرف این دارو از فواید آن بیشتر است.

کورتیکوئیدهای تنفسی بصورت اسپریهای ایروسل و میکروپودر در بازار تحت نامهای فلوتیکازون و بکلومتازون و .... عرصه می شوند.

 قبلاً ثابت شده است که مصرف داروهای خوراکی استروئیدی نظیر پردنیزولون سبب افزایش خطر ابتلأ به بیماری دیابت می شود، اما این اولین بار است که بروی داروهای استروئیدی تنفسی در این زمینه تحقیق شده است.

دکتر suissa و همکارانش با استفاده از داده های گستردۀ مرکز سلامت کبک(Quebec) از 400000 بیمار مبتلا به COPD و آسم به نتایج فوق دست یافتند. آنها مشخص کردند که استفاده ازکورتیکواستروئیدهای تنفسی سبب افزایش ابتلأ به دیابت از 14 فرد در 1000 نفر به 19 فرد در 1000 نفر می شود. یعنی 34% به ازاء هر سال مصرف داروی کورتیکواستروئیدی افزایش ابتلأ به بیماری دیابت ایجاد می شود. به عبارت دیگر 5 فرد به ازاء 1000 نفر از میان کسانی که می توانستند به دیابت مبتلا نشدند به علت استفاده از این داروها به تعداد افراد مبتلا به دیابت اضافه می شوند. دکتر suissa می گوید: این تعداد از داده ها نمی تواند معتبر نباشد، زیرا تعداد افرادی که تحت تأثیر مصرف این داروها به دیابت مبتلا می شوند، بسیار زیاد است.

بهمین علت به پزشکان پیشنهاد می شود که استروئیدهای تنفسی را برای بیمارانی که واقعاً از مصرف این داروها سود می برند (افراد آسمی) تجویز کنند و مصرف این نوع داروها را در دوز زیاد برای افراد مبتلا به COPD محدود نمایند. در همۀ موارد بیمارانی که از دوز بالای این داروها استفاده می کنند باید تحت مراقبت از نظر افزایش قندخون قرار گیرند و پزشکان نیز باید حداقل دوز موثر این داروها را برای بیماران تجویز کنند.

منبع: www. sciencedaily.com